BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 1 February 2010

Andalusia 2010-Gibraltar

Buat julung kalinya kami bercuti ke luar UK dan telah memilih south Spain-Andalusia sebgai destinasinya. kami juga memilih utk berkongsi 'kepakaran melancong' bro. zul dan nani (kwn sama2 di Bowburn) utk sama2 menjejaki dan menjelajahi peninggalan silam keagungan tamadun islam di bumi Andalusia, Sepanyol suatu masa dulu.

24th jan(sunday)-Birmingham to Malaga around 10 am bertlk ke birmingham airport, singgah lunch di rmh kwn bro. zul, ust zainulrijal & asyura (t.kasih utk hidangan tghari yg sedap). Flig
ht fr birmingham -malaga took about 2 hours n 20 min. fr the airport to du quesa apartment di Manilva (apartment bid e-bay, alhamdulillah dpt murah gbp99 utk 5 mlm) driving lbh kurang 2jam. kat sini driving is on the right n driver's seat on the left.mula2 tu confused jgk mr.driver, silap masuk lane lagi...hi3




at the birmingham airport.RyanAir pilihan kami-cheap flight (mcm airasia)


'mr.driver' of d trip...



25th jan(mon)-Manilva to Gibraltar (Jabal al-Tariq) hr pertama kembara, dgn cuaca yg agak sejuk (need to put on ur jacket) kami memilih utk mengenali 'The Rock of Gibraltar'.tiba di sana terkial2 la jgk kami nk mencari tmpt2 yg menjadi tujuan pelancong di sana.dahlah tmpat baru, jalan plk sempit2 dan berbukit2. kami mengambil jalan mudah dan tak yah pening kepala terus hired 'Stuart' sebgai tourist guide kami. naik van dia dan dibawak naik hingga ke puncak rock of gibraltar. dgn perkhidmatan berbayar!but hassle free..dia ni org uk bekas army dah lama pencen dan menetap di gibraltar.

Gibraltar is a self governing British overseas territory.it is part of european union.terletak di selatan Spain tp under British territory. politically menjadi rebutan jgk antara Spain dan British tp masih kekal di bwh pemerintahan Queen Elizabeth.

namanya diambil sempena nama panglima perang tentera islam zaman khalifah umayyah, Tariq ibn Ziyad (Jabal Tariq), Gib in Spanish means the rock.ia dikatakan the most famous rock in the world dan suatu ketika dulu merupakan base yg terpenting bg British Armed Force kerana lokasinya yg sgt2 strategik.
kami memilih utk ke sini kerana ingin melihat kesan2 tapak peninggalan pemerintahan islam . Gibraltar mnjdi penting dlm sejarah islam krn bermula di gibraltar islam dpt bertapak di Eropah. dan ia menjadi batu loncatan utk islam menguasai Sepanyol dan sebhgian France suatu masa dulu.

sekrg gibraltar menjdi tumpuan pelancong-tourism is the significant industry. it becomes the popular stop of the cruises n ships, disamping byk keistimewaannya yg tersendiri...



the rock of gibraltar captured fr spain-di thgnya laut mediterrenean.dr kejauhan nampak bandar gibraltar.Gibraltar is considered negeri lain fr spain, so need to bring ur pasport.


Europa Point

lighthouse at the Europa Point-penghujung benua Eropah. terletak betul2 hujung ke selatan gibraltar. merupakan pertemuan laut atlantic dan mediterrenean. mengadap north africa dan morocco.


ibrahim al-ibrahim mosque also known as King Fahd Abdul Aziz as-Saud Mosque.this mosque is a gift fr King Fahd of Saudi Arabia-inaugurated in 1997-to serve the muslims in d territory who number is over 2000. Masjid ni terletak sekitar kaw europa point.



St. Michael's Cave (SMC)
Mula2 sampai terdetik 'alamak dtg jauh2 melawat gua je ker? tp setlh diterokai it was worth a visit. lain drpd yg lain, ye lah kalau tak dtg sini mana nak tgk ni semua. sekurang2 boleh tgk sendiri salah satu keajaiban dunia ciptaan Allah, everything is natural...
SMC is located in the upper rock nature reserve of Gibraltar. it receives almost 1,000,000 visitors a year. Gua ini dipercayai menjadi kubu pertahanan sejak zaman Tariq ibn Ziyad pd 711AD. hasil drpd titisan2 hujan yg mengalir menerusi batu putih dan membentuk 'carbonic acid, stalaktit dan stalagmit yg terbentuk sgt menakjubkan!

it currently serves as an auditorium, tmpt pementasan drama, dan juga tmpt pertandingan miss gibraltar beauty pageant etc.ia juga menghasilkan 'natural acoustic' yg bagus yg diakui oleh pemuzik2.




The rock of Apes/Ape's Den
keluar dr SMC kami dibawa naik ke puncak, jalannya sungguh menggerunkan, nasib baik guna service mr stuart tu..kat puncak tu rupanya kawasan melawat monkey2.mula2nya sgt excited anak2 sbb nk tgk monkey tp bila dah kelaur dr van, dan monyet tu mula mendekati, msg2 ketakutan, iffah menangis2 dan masuk semula ke dlm van. adib dan adam pun melilit di kaki umi, ketakutan dan actually umi pun takut, sbb monkey tu nak naik atas belakang...eeii ngeri!dan perlu diketahui monkey2 tu semi-wild animals! bahaya jgk tu...dan sebenarnya tidak dibenarkan beri mkn takut dicederakan oleh mereka..

alkisahnya monyet2 yg terdpt di sini, merupakan penduduk awal Gibraltar. ada yg mengatakan mrk dibawa dr north afrika by the Arabs as pets . dikatakan selagi wujudnya monyet2 ni di Gibraltar selagi itu lah berkuasanya British di sana.as long as Barbary Macaques exist on Gibraltar, the
territory will remain under British rule.

mr stuart awal2 dah siapkan kacang utk menrik perhatian monyet2 tu, supaya tak dtg mengerumuni visitors.dan monyet2 tu plk mcm dah kenal sgt2 mr stuart tu..maklumlah kaum kerabat dia ...


baba tahan nafas sebenarnya...sbb baunya sgt busuk...arkhhh


kubu pertahanan British




adib meneropong bandar gibraltar ...tp silap angle daaa..


moorish castle- kesan peninggalan istana zaman pemerintahan awal islam di Gibraltar
Setlh menjelajahi 'Upper rock nature reserve' dan tamat service mr stuart kami pun berjln ronda bandar Gibraltar.semua rangkaian kedai di UK spt Marks n Spencer, Bhs, Topshop,Dorothy Perkins etc ada kat sini.katanya brg2 kat sini VAT free/bebas cukai tp setlh ditilik2 mahal jugak. yg murah mungkin minuman diaorg-wine dan tobacco..


semuanya dah kepenatan dan kelaparan , berlegar2 mencari kedai morocco tak jumpa2, konon nk cari kdai mkn ala2 arab /india dgn harapan ada sebrg jenis nasi, tp hampa...at last kami singgah di sini :


"kita lunch ini dulu kat sini.balik rumah kita masak nasi..."


L size harga 11 euro, mahal @murah?



ronda2 sekitar gibraltar town area-cari tmpt solat dan kedai makan..adusss penat ronda lapar pulak tu...limau kat belakang sungguh 'menggoda'.rasa nak je petik, orange color really tempting!tapi awasss!!


berhenti berehat setlh tgk demonstrasi membuat kristal



lps makan kami meronda lagi, kali ni mencari tmpt solat.difahamkan terdpt masjid di Gibraltar ni tp kat mana ye? puas bertanya at last:
Mosque Tariq ibn al-Ziyad




Tamat sehari di Gibraltar

on the way back to our apartment kami singgah di kedai (x ingat dah apa namanya) beli seafood-sotong udang n ikan dan keperluan utk bekalan jalan2 esoknya...


6 comments:

Daddy's Little Girl said...

wah!!! cntknye!! ^_^

Ahnaf said...

Ooh, mesti best pergi Spain.

hnyhar said...

wah...dah update blog ni...kat facebook letak gmbr x? sbb kat blog ni sikit je tgk..hihihii

ayu said...

nak update photos kat fb prob sikit la nani, sbb nk kena pilih fr camera kak ayu n abg fendi...tak dang agi nk buat ni.hi3

NUR said...

Salam....kak Ayu

Seronok dapat berkenalan dgn kak.
Maaf jika ada kekurangan semasa di Birmingham.

Iffah Nabiha Ahmad Jailani said...

Salam Auntie, saya ada benda untuk Auntie, pergi blog saya ya!